Følte seg mobbet - om skyte-episoden i Harstad

onsdag 29. april 2009
Niåringen som skjøt to skudd i skolegården før en kvinnelig lærer stoppet ham følte seg mobbet og plaget på skolen.
- Vi snakker om et lite barn. Familien har det kjempetøft akkurat nå, og det var mange av de fremmøtte foreldrene som uttrykte støtte, forteller bistandsadvokaten.
Kilde: VG.

Gutten er nå hjemme hos sine foreldre, der han også ivaretas av barnevernet og hjelpeaparat.

Han fant selv fram våpen og ammunisjon som lå lagret hver for seg i huset før han tok det med på skolen. Detaljene rundt dette er fremdeles uklare i følge bistandsadvokaten.

Få på plass påbud om våpenskap.
Og er det så ille på norske skoler at en niåring tar med seg våpen og skyter... Kunne dette hendt hvor som helst eller er det en enkeltstående episode med veldig spesielle omstendigheter?

Jeg har selv barn, og lurer litt på hvordan verden forandrer seg innen hun vokser opp..

Nå leser jeg på VG at gutten skal tilbake på skolen så fort det er naturlig, og at faren, som ikke har blitt avhørt ennå, skal avhøres. Politiet vil derfor ikke si noe om hvordan våpen og ammunisjon ble laget. Men har man unger i hus, oppbevarer man da sånt forsvarlig ?? Jeg trodde i allefall deg..

11 kommentarer:

Photo-Me-Life sa...

Ja skjer det i lille Harstad kan det hende hvor som helst. Dette er kjempeskummelt å tenke på....

Anonym sa...

Verden blir tøffere,ikke å legge skjul på det. Mobbing er et onde som må slåes ned på veldig fort,men desverre pleier skoler å overse det eller nekte for at det finnes på deres skole.
Barn er grusomme, det er den tiden de " svakeste skilles ut fra de sterkeste". Men slik er nå menneskenaturen anlagt. Uansett,foreldre har et enormt ansvar å lære barna forskjellen på rett og galt, respekt for alle individer. Desverre er det mange som feiler der...og her ser vi konsekvensen av forsømmelsen. Dette er sågar det yngste tilfelle av mobbeoffer som vil ta hevn som jeg vet om. Noe å tenke på for de som mobber?
Og ikke minst foreldre, hvordan barna kan få tilgang til våpen og skyte vilt rundt omkring seg...Dette tilfellet vitner om elendig sikring i hjemmet og våpeneier bør straffes deretter.
Synes verden utvikler seg farlig, vet ikke om jeg tør å få barn til en slik verden.

BreadHead sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Dersom skolen i Norge ikke skjerper seg vil dette dessverre skje igjen! Min erfaring med den offentlige skolen i Norge er alt annet enn positiv. Mobbeundersøkelser blir gjennomført, og de positve resultatene fremhevet. Etter å ha vært forelder i grunnskolen i tilsammen 14 år har jeg tilgode å se en mobbe-/trivselsundersøkelse der det blir spurt om eleven føler seg mobbet av lærere. Og hva har en elev å stille opp mot det? Som forelder føler du deg hjelpeløs når du konfronterer skolens ledelse med barnets opplevelser på skolen. Barn har så "livlig fantasi" får en bl.a. høre. Og når lærere behandler elever slik, legges jo standarden for hvordan elever kan behandle sine medelever. Selvfølgelig mener jeg ikke at det finnes noen som helst unnskyldning for å ta med seg, og bruke, skytevåpen (eller våpen i det hele tatt) i arenaer de ikke er ment å brukes, men desperate mennesker i alle aldre kan ty til drastiske metoder. Dette ser en i nyhetene hver eneste dag. Så skole, foreldre og hjelpeapparat må nok være aktpågivende i fremtiden. For dette kommer garantert til å skje igjen, dessverre!! Få på plass tydelige, modige lærere i skolen igjen. Voksne som tør å sette foten ned overfor både elever og foreldre og rektorer som tør å sette foten ned overfor egne kolleger - selv om de har vært ved skolen så lenge at det "vokser mose" på de. Respekt, klare regler som gjelder for alle og disiplin tror jeg er veien å gå for å forebygge det vi så i Harstad og som vi ser ellers i verden, om ikke daglig, så iallefall altfor ofte. En gang er jo en gang for mye.

Anonym sa...

Nå har det seg slik at denne guttungen er ett problembarn. Både skole og andre foreldre har varslet PPD og barnevernet over flere år, men ingenting har blitt gjort.

Han har plaget andre barn siden han begynte på skolen, han er frekk, obstanasig og mangler generelt oppdragelse. Foreldrene har to barn og begge barna er slike problembarn som de angivelig har prøvd å få hjelp til siden de var små.

Siden jeg kjenner til denne gutten, tror jeg ingenting på at dette dreier seg om at han har blitt mobbet. Dette dreier seg vel heller mer om at de har rykket i tottene på hverandre og guttungen skulle vise den eldre gutten hvem som var tøff her og skulle få det siste ordet.

MEN, man skal ikke stikke under en stol at mobbing skjer i skolene, og det i stor grad. Dette er noe som burde stå på dagsplanene til alle lærere. Forebygging av mobbing skal ikke bare skje en time en gang i året. Det skal skje hver dag, hele tiden, for det er mange barn som lider der ute.

Anonym sa...

Støtter faktisk handlingen fra denne gutten 100%. Folk må vekkes. Det er desverre slik at folk flest ikke vil involvere seg i mobbing og heller aller helst vil tenke kun positive tanker. De som da står på samme siden som mobberene, forsøker oftest å tegne et bilde av at det er den som blir mobba som selv er skyld i dette eller har problemer. -Akkurat slik som denne søppel-personen som skrev kommentar her 08:12 idag. Det er nemlig slik at når noen mobbes så endres oppførselen til disse og er ikke lengre superhappy og blide alltid. For de som mobber og de som står på sidelinjen og later som om at mobbingen ikke forekommer, så blir den nye oppførselen til den som mobbes lagt som skyld i at det faktisk mobbes og at denne personen da fortjener eller kan forvente å bli behandla dårlig. Denne tendensen er iboende i folk, og kommer frem uansett om man er 6 år eller 50. Har jobba mye med eldre folk i flere store industrikonsern, og tro meg; 50 åringer har samme tankegang som en 6 åring.

Anonym sa...

FY FLATE!!! Kjenner at eg blir skikkelig sint - korleis kan man "henge ut" 9åringen slik som "anonym kl 8.12" gjør. Har dei det ikkje gale nok fra før!!!!!! Problembarn eller ikkje, de voksne ansvarlige (lærere mm) burde komt inn tidligere. "umulige" barn har ofte bakrunn for den negative oppmerksomheta. MOBBING er grusomt!! og kan skade barn mykje meir en mange tydeligvis forstår. At en som blir mobbet "klikker" kan man forstå, men lærdommen om kor grensen går for akseptable reaksjoner må læres og fortelles.
Man henger ikkje ut barn slik som "anonym" gjør" Skammelig rett og slett!

Anonym sa...

Anonym sa: "Nå har det seg slik at denne guttungen er ett problembarn ... Han har plaget andre barn siden han begynte på skolen, han er frekk, obstanasig og mangler generelt oppdragelse."

Interessante opplysninger, så da har vi vel kommet til bunns i denne saken, og alt er opp og avgjort (?).

Det begynner å bli en del år siden jeg selv gikk på skole, og også siden mine egne barn gjorde det. Den typen holdninger som her forfektes av Anonym, husker jeg imidlertid svært godt. Nå kjenner jeg riktignok ikke til den konkrete saken, men jeg vil påstå at holdninger som dette ikke bare legger til rette for mobbing, men også er regelrett mobbing i seg selv. At voksne mennesker - enten det er naboer, lærerer eller andre foreldre - på denne måten bidrar til stigmatisering av små barn, finner jeg direkte forkastelig.

"Jeg kjenner til denne gutten", skriver Anonym; Joda, det tror jeg så gjerne. Anonym vet nok alt han eller hun behøver å vite - eller ihvertfall ønsker å vite: At alle vi andre er helt uskyldige. Skolen har ikke noe ansvar, andre foreldre har ikke noe ansvar, og ihvertfall har ikke våre egne små englebarn noe ansvar! Det forekommer helt sikkert mobbing, men ikke her, ikke hos oss, og ikke i de miljøene vi tilhører. Der er alt helt topp og problemfritt. Ja, ja, med unntak han der problemungen nede i gata, da. Men han vet vi jo hvordan er - frekk, obstanasig og mangler generelt oppdragelse - så han holder vi helst barne våre unna, og da går også det greit.

HP

Anonym sa...

hvist man skal forsvare en ni åring da hvet ikke jeg,selvsagt en trgedie men hva med mobbingen det må ha hvert xstrem hard mobbing,når en ni åring kan gjøre sånne drastiske ting som detta.han har fåt for mye inn putt om våpen og skolemasakere.for bare og tenke tanken må da mobbingen hvert svært svært alvolig,og misshandling,selv om hann bare er 9 år hvet hann godt hva rett og galt er ..og hvertfal at våpen dreper,hann er jo ikke dum.dere kan si hva dere vil men detta kommer innen i fra ,har og egene barn som og blei mobba og måtte ta hann ut av skolen til rektor o lærere tok tak i saken..men det er jo nå 20 år siden,og da hadde ikke hann sett al den volden og skyting med ellerver på tv...så hvist ikke det er tv med for masse info om nasakere på skole så hadde hann heller ikke fådt den ideen heller..her er det media som på virker barna våre.og det var jeg somm skulle bli meldt til barnevernet for jeg holdt barnet mitt hjemme ,i stedet for og sendet hann på skolen og se hann blei mobba.men jeg sto på mitt

Anonym sa...

anonym sa "Nå har det seg slik at denne guttungen er ett problembarn. Både skole og andre foreldre har varslet PPD og barnevernet over flere år, men ingenting har blitt gjort."

Bare en tanke: hva kan være årsaken til at PPT og barnevern ikke har gjort noe? Som regel avdekker en gjennomgang sammen med disse instansene at hovedårsaken til problemet ligger på hvordan skolen håndterer såkalte "problembarn", og at mye kan gjøres dersom skolen snur på problemstillingen og tenker "hva må vi gjøre for at barnet skal ha en god skolehverdag".

Skolene har dessverre alt for lett for å fraskrive seg ansvar. Og barna våre har et langt svakere vern i sitt "arbeidsmiljø" enn voksne har..

Anonym sa...

Jeg vil nesten påstå at å gå så langt som denne gutten gjorde er noe de fleste av oss ville klart, dersom verden rundt oss nærmest ikke var verdt å leve pga andre.

Legg inn en kommentar